Zanikanie częstotliwości radiowych - leczenie żył za pomocą fal

Ta metoda doszła do flebologii z kardiochirurgii, gdzie częstotliwość radiowa jest z powodzeniem stosowana do poprawy częstości akcji serca w dotkniętych obszarach układu przewodzącego serca.

W dziedzinie leczenia żylaków, ablacji prądem o częstotliwości radiowej (RFA) jest minimalnie inwazyjnym sposobem przerwania przewodzącej funkcji żyły pacjenta. Może być stosowany w połączeniu z innymi metodami leczenia, w tym inwazyjnymi.

Metoda została opracowana i po raz pierwszy zastosowana w 1998 roku w Europie. W przyszłości RFA rozprzestrzeniło się w Ameryce, Azji i innych krajach świata.

Jaki jest efekt terapeutyczny zabiegu

Termin "ablacja" oznacza proces odparowania substancji.

Metoda opiera się na zastosowaniu prądu o częstotliwości radiowej o częstotliwości 300-750 kHz. Źródłem tej energii jest konwencjonalny generator elektryczny, który wytwarza prąd o wymaganej częstotliwości.

Prąd o częstotliwości radiowej jest dostarczany do jamy żylnej przy użyciu specjalnego cewnika, który jest wprowadzany do żyły za pomocą igły. Cewnik porusza się w górę żyły do ​​wysokości równej szacowanej długości żyły, która ma zostać usunięta.

Następnie generator włącza się i prąd zaczyna działać na żyle, która podgrzewa ściany naczyń do 120 stopni. Wcześniej obliterację prowadzono pod kątem 80 stopni, ponieważ sądzono, że duża temperatura może spalić znajdujące się w pobliżu tkanki. Podczas stosowania tej temperatury procedura była wykonywana wiele razy dłużej.

Podczas ogrzewania żyły zachodzą procesy destrukcyjne, w których jest ona sklerowana. Zasada usuwania żył jest podobna do skleroterapii, ale w przeciwieństwie do niej, ablacja żył przy pomocy fal radiowych nie wymaga wprowadzenia specjalnego środka do obliteracji żylaków.

Wskazania do zabiegu

Głównym wskazaniem do zabiegu są żylaki w środkowej fazie zaniedbania.

Wskazane jest również wykonanie zabiegu w przypadku chorób pozakrzepowych i niewydolności żylnej klasy C2 i wyższych.

Przed RFA wykonywany jest ultrasonograficzny obraz żył kończyn dolnych w celu określenia poprawności procedury i określenia rozmiaru chorej żyły.

Operację powinien przeprowadzić flebolog, który ma doświadczenie z urządzeniami ultradźwiękowymi przeznaczonymi do badania ciała.

Kiedy powinienem anulować procedurę?

Zaciemnienie jest przeciwwskazane w obecności ostrego zakrzepowego zapalenia żył w obszarze zabiegu.

Ważną przeszkodą w ablacji jest żyła skręcona ultradźwiękami, co nie pozwoli na przejście normalnego cewnika. Dyskomfort przynosi również wąskie żyły (nie więcej niż 4 mm), taka żyła zmusza lekarza do wykonania procedury ogrzewania żył od pierwszego razu.

Metoda leczenia choroby wieńcowej bez operacji flebosklerozy jest również skutecznym i bezpiecznym sposobem rozwiązania tego problemu. Sugerujemy zbadanie szczegółów.

Przygotowanie do procedury

Zastosowanie ablacji częstotliwości radiowej żył obliguje pacjenta do wykonania szeregu wstępnych badań. Głównym z nich jest dwustronne skanowanie statków. Jest to konieczne do analizy układu żylnego i oceny drożności statku przeznaczonego do usunięcia.

Konieczne jest również ogólne badanie krwi, test na HIV, zapalenie wątroby, kiłę. Testy takie określą odporność organizmu i jego zdolność do przeniesienia procedury. Zaleca się wykonanie koalogramu i EKG.

Jak przebiega procedura

Za pomocą ultradźwięków znaleziono światło żyły, do którego wstawiono specjalnie zaprojektowany cewnik częstotliwości radiowej na wymaganą długość patologicznej żyły.

Następnie wokół naczynia wstrzykuje się znieczulenie. Pozwala to nie tylko znieczulić miejsce, ale także oddzielić naczynie od pobliskich tkanek.

Następnie włączany jest generator, który dostarcza prąd przemienny do cewnika wewnątrznaczyniowego.

Podczas jednego obrotu generatora przetwarzane jest około 7 centymetrów żyły. Następnie zostaje tymczasowo odłączony, a cewnik jest ostrożnie przenoszony przez pociągnięcie go do miejsca wstrzyknięcia. Więc krok po kroku, podczas kilku wtrąceń generatora usuń niezbędną część żyły.

Po wyciągnięciu cewnika do miejsca wstrzyknięcia nakłada się sterylny opatrunek i ściskanie kończyny wykonuje się za pomocą pończochy lub specjalnego bandaża.

Zalety i wady związane z tą metodą ekspozycji

Zalety ablacji częstotliwości radiowej żył w porównaniu z innymi metodami usuwania lub leczenia żylaków:

  • minimalna bolesność;
  • szybkość procedury;
  • stosunkowo krótki okres rehabilitacji;
  • brak blizn i blizn;
  • niskie prawdopodobieństwo nawrotu (10%).

Jak każdy inny, nawet minimalnie inwazyjny środek żylny RFA ma również swoje wady:

  • oparzenia skóry;
  • zakrzepica;
  • występowanie refluksu pachwinowego;
  • pęcherzenie.

Rehabilitacja i odzysk

Używanie kompresyjnej bielizny jest obowiązkowe przez minimum 40 minut. I ten czas musi być spędzony na chodzeniu (chodzeniu). Konieczne jest zapobieganie zakrzepicy.

W pierwszych dwóch tygodniach konieczne jest stosowanie dzianin kompresyjnych.

Każdego dnia pacjent powinien odbywać spacery (nie krócej niż godzinę).

Po kilku dniach konieczne jest badanie USG w celu ustalenia skuteczności zabiegu.

Opinia lekarzy i pacjentów poddanych zabiegowi

Będziemy badać odpowiedzi lekarzy i pacjentów, którzy zostali przypisani do radiofrekwencji żył.

Niedrożność częstotliwości radiowych żył jest unikalną metodą leczenia pionowego refluksu żylnego.

I służy do termicznego niszczenia żył o średnicy od 4 mm do 20 cm, a doświadczenie lekarza i ścisłe przestrzeganie zasad procedury pozwoli osiągnąć maksymalne pozytywne wyniki i niemal całkowity brak powikłań.

Doktor-flebolog Konstantin Wasiliewicz, 45

Kiedy moje żylaki osiągnęły drugi stopień złożoności, zdecydowałem się na skleroterapię chorych żył, o których dowiedziałem się w Internecie.

Ale po konsultacji z lekarzem i przeprowadzeniu niektórych testów, lekarz powiedział, że mam przeciwwskazania do wprowadzenia substancji stwardniałej do organizmu. Wtedy mi doradzono podobną metodę wycięcia żyły, mianowicie ablację prądem o częstotliwości radiowej. To było dużo droższe, ale nie przeszkadzało mi to.

Zabieg był bez komplikacji i bolesnych doznań. Jestem zadowolony z wyniku.

Elena, 35

Miałem ostre żylaki. Udało mi się dojść do punktu, w którym musiałem nie tylko je usunąć, ale także zastosować ablację częstotliwości radiowych równolegle.

Z powodu dużej liczby chorych żył, usunięcie każdego z nich przyczyniłoby się do powstania wielu blizn. W związku z tym lekarze wezwali do przeprowadzenia RFA, zamiast standardowego leczenia chirurgicznego.

Mikhail, 45

Około pół roku temu na mojej nodze dostałem żyły. Postanowiłem nie czekać na pojawienie się nowych i zwiększenie istniejącego. Dlatego przede wszystkim udałem się do centrum flebologii, gdzie zalecono mi robienie zatamowania żył o częstotliwości radiowej.

Zgodziłem się i przeszedłem procedurę, przeszła szybko i prawie bezboleśnie. Teraz moje nogi są w porządku.

Ludmiła, 29

Ceny za procedurę

Ceny zależą od miejsca i są:

  1. W nowatorskim centrum flebologicznym dr Letunovsky'ego koszt tego zabiegu jest około 1800 euro (około 115 000 rubli).
  2. W centrum medycznym "Algida" koszt RFA zależy od stopnia złożoności i wahań w zakresie 45-70 tysięcy rubli.
  3. Średni koszt zabiegu w moskiewskich klinikach to 55 tysięcy rubli.

Wnioski

Ablacja częstotliwości radiowych (obliteracja) żył jest skuteczną minimalnie inwazyjną metodą leczenia żylaków.

W przeciwieństwie do zwykłej operacji, żyła nie jest po prostu usunięta, ale zniszczona, w wyniku ekspozycji na wysoką temperaturę, i nie spełnia już swojej funkcji. I w przeciwieństwie do skleroterapii, RFA nie wymaga wprowadzania specjalnych kwasów do organizmu prowadzących do zniszczenia naczynia.

Ablacja prądem o częstotliwości radiowej w żylakach

Leczenie żylaków za pomocą ablacji o częstotliwości radiowej polega na bezpośrednim działaniu fal na ścianę żylną. W wyniku zabiegu światło żyły zmniejsza się, a także zostaje zastąpione przez tkankę łączną. Przy ablacji żylaków o częstotliwości radiowej, dotknięty obszar jest całkowicie wyłączony ze strumienia krwi.

Ablacja prądem o częstotliwości radiowej w żylakach

Olga »25 sierpnia 2015 r., 13:19

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Nelya »20 września 2015, 15:22

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Rubin »20 września 2015, 16:15

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Olga333 »12 listopada 2015, 14:59

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Nata »26 listopada 2015, 12:43

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Ira »26 listopada 2015, 20:10

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Nastia K. »10 grudnia 2015 roku, 21:20

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Lola »14 marca 2016 r., 21:59

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Anna »15 marca 2016 r., 13:01

Re: Ablacja częstotliwości radiowej w żylakach

Ira »15 marca 2016 r., 13:28

Wskazania do leczenia

Wybór pacjentów odbywa się na podstawie UZDD i badania klinicznego. Flebolog bada przebieg żyły i jej dokładną średnicę na różnych poziomach.

Połączenie żylaków i ablacji częstotliwości radiowej może wyeliminować zagrożenie nagłą śmiercią, złagodzić ból, usunąć wyraźne defekty kosmetyczne.

Zalety techniki radiowej

Według opinii na temat ablacji częstotliwości radiowej w żylakach procedura ma istotne zalety:

  • bezbolesność, dokładność wszystkich manipulacji, największe bezpieczeństwo i skuteczność;
  • brak nacięć chirurgicznych, szwów, krwiaków;
  • umiejętność manipulowania w złożonych, zaniedbanych przypadkach;
  • krótki okres rehabilitacji, małe (około 10%) prawdopodobieństwo nawrotu.

Jedynym przeciwwskazaniem do ablacji częstotliwości radiowej w przypadku żylaków jest obecność ostrego zakrzepowego zapalenia żył.

Radiacyjna ablacja żył kończyn dolnych - wskazania, technika

Ablacja żył o częstotliwości radiowej jest nowoczesną metodą leczenia wielu patologii naczyniowych. W Internecie łatwo znaleźć entuzjastyczne opinie o tym, jak ta konkretna technika pomogła pokonać poważne problemy zdrowotne i powrócić do normalnego życia.

Lekarze z racji wykonywanego zawodu nieustannie poszukują sposobów radzenia sobie z powszechnymi problemami osób z minimalnymi obrażeniami. RFE jest tylko przykładem takich osiągnięć medycyny. Minimalny wpływ na organizm i praktycznie brak ryzyka wystąpienia jakichkolwiek komplikacji.

Wskazania

Radiacyjna ablacja żył kończyn dolnych jest nowoczesną technologią, która pozwala radzić sobie z wieloma różnorodnymi dolegliwościami, takimi jak:

  • zakrzepica. RFO jest dodatkowym etapem wyzdrowienia po usunięciu zakrzepu z jamy naczyniowej. Nie zawsze można zachować w tym przypadku same ściany naczyń krwionośnych;
  • żylaki. Często RFA żył jest nadal przeprowadzana na późniejszych etapach patologii, gdy nie ma alternatywnego rozwiązania problemu. Teoretycznie pacjentów i ich lekarzy można wybrać tę metodę na dowolnym etapie BPV, ale na wczesnym etapie nadal bardzo skuteczne będą masaże, leki, laseroterapia. Dlatego interwencja chirurgiczna w tym czasie nie jest konieczna. Ale na późniejszym etapie, kiedy żylaki są już za bardzo dotknięte, RFO żył kończyn dolnych będzie idealnym rozwiązaniem problemu;
  • niewydolność żylna. Ta patologia może mieć kilka różnych objawów w tym samym czasie. Ten sam problem wymaga również złożonego leczenia. Bardzo ważne jest łączenie operacji z lekami. Tylko przy złożonym wpływie na problem uda mu się poradzić sobie z nim i przywrócić nogi do normalnej wydajności.

W takim przypadku ablacja powinna być przeprowadzona tylko wtedy, gdy istnieją ku temu rzeczywiście istotne podstawy. Tylko lekarz może podjąć decyzję o celowości po poddaniu się pacjentowi kompleksowemu badaniu.

Lekarz może również zidentyfikować szereg przeciwwskazań do takiej operacji. Dla jednoznacznych zakazów należą: ciąża, karmienie piersią, a także obecność miażdżycy (w tym przypadku zbyt zaskoczeni ścianach naczyń krwionośnych, które mogą powodować poważne powikłania po zabiegu), ropne zapalenie (infekcja może dostać się do światła naczynia), choroby serca, zakrzepica.

Można zidentyfikować indywidualne cechy organizmu, co utrudni procedurę. Niektórzy pacjenci mogą mieć problem, który nie pozwala na noszenie bielizny kompresyjnej, co w tym przypadku jest konieczne.

Plusy i minusy

Zatamowanie statków ma takie podstawowe zalety:

  • procedura jest przeprowadzana maksymalnie przez pół godziny;
  • wydajność jest bardzo wysoka;
  • brak jakichkolwiek blizn i śladów na skórze po zakończeniu procedury (w przeciwieństwie do EVLK);
  • jest to brak ran lub martwicy na leczonym obszarze, który zapewnia szybkie odzyskanie skóry po zabiegu;
  • pacjent nie musi spędzać czasu w szpitalu po zabiegu. Natychmiast po jej zakończeniu możesz wrócić do domu i powrócić do zwykłego trybu życia.

Pomimo dużej części pozytywnych aspektów metodologii, nadal należy odnotować niedociągnięcia:

  • wysoka cena. Bardzo często cena zatrzymuje ludzi. Jednocześnie ważne jest, aby ocenić stosunek przyszłych kosztów i korzyści. Należy również obliczyć koszty innych procedur (które będą wymagać znacznie więcej), kursy leczenia medycznego;
  • relatywnie mniejszy efekt. Na przykład technika laserowa jest jeszcze bardziej skuteczna. Jednak w tej chwili laser wciąż jest daleko od tego, jak jest dostępny. Jeśli RFE jest już przeprowadzane nawet w bardzo małych osiedlach, wówczas terapia laserowa jest wykonywana tylko w dużych klinikach.

Technologia prowadzenia

Znieczęstotliwość radiowa żył kończyn dolnych, chociaż jest operacją, ale wpływ na ciało będzie minimalny. Najważniejsze jest to, że cewnik jest wprowadzany do jamy uszkodzonego naczynia. Następnie część cewnika jest podgrzewana, pod wpływem którego spada żyła. Kiedy cewnik zostanie wyciągnięty ze zbiornika, po prostu skleja się ze sobą.

Procedura wygląda następująco:

  1. Przygotowanie pacjenta do operacji. Prowadzenie ultradźwięków w celu identyfikacji dotkniętych obszarów i stopnia ich uszkodzenia; zbieranie próbek krwi i moczu (szczególnie ważne jest sprawdzenie poziomu cukru);
  2. Znieczulenie specjalnymi kremami, sprayami;
  3. Wprowadzanie cewnika do jamy naczynia;
  4. Transmisja leków wzdłuż cewnika, a także promieniowanie fal radiowych;
  5. Nakładanie łaty na miejsce nakłucia.

Okres zwrotu

Pacjent powinien być przygotowany na całkowite wyleczenie, może tylko 40 dni po operacji. Ale nawet po tym będzie musiał przestrzegać diety, angażować się w specjalną gimnastykę. W przeciwnym razie istnieje wysokie ryzyko nawrotu - uszkodzenia innych ścian naczyń krwionośnych.

Ważne jest również zwrócenie uwagi na ogólne zalecenia dotyczące okresu rekonwalescencji po operacji:

  • zużywają dużo wody i minimum soli;
  • codzienna bielizna kompresyjna, noszona zaraz po zabiegu. Strzelanie jest dozwolone tylko na noc;
  • Nie odwiedzaj sauny ani solarium w okresie gojenia;
  • tydzień później, aby rozpocząć trening fizyczny.

Najczęściej zadawane pytania: Zanik częstotliwości radiowej (RFO)

Twoje pytanie

Cześć, Dużo czytam, jak działa RFO i jak się zachować w pierwszym miesiącu po operacji. Jestem zainteresowany pytanie, jak szybko sztucznie stworzony zakrzep krwi po RCHO w żyły odpiszczelowej powinny zostać zastąpione przez tkankę łączną (3 miesiące? Miesiącach?). Jestem zainteresowany tym, t. I., Przykład z moich znajomych ma jeden na 3 miesiące żyła zmieniła się w cienki sznur w trakcie badania USG, w innym i po 6 miesiącach. w żyłach skrzepliny są widoczne, jak powiedział lekarz amerykański, ale przepływ krwi nie był - czy to komplikacja? W końcu to się nie zwęziło, a te formacje mogą przejść do zakrzepicy? Proszę mi wyjaśnić, ponieważ nie mogę zdecydować, co jest najlepsze - usunąć żyłę lub RFO. Rozumiem, co lekarz rozwiązuje, ale chciałem wiedzieć o tych zmianach. Marina, 57 lat

Odpowiedz

Dzień dobry! Fakt, że twoi znajomi mają okres resorpcji żył po tym, jak RFA jest inny, jest normalny! Na kogoś 3 miesiące, u kogoś 6 i do roku jest bezwzględną normą lub stawką, i że minęło lub miało miejsce 3 miesiące i żyła nie zmniejszyła się w rozmiarach, - też to jest normalne. Ale, jak słusznie napisałeś, tylko w przypadku, gdy nie ma przepływu krwi! Gdyby był, to byłby nienormalny. Którą metodę wybierasz: RFA, laser lub chirurgicznie? To zależy od Ciebie! Wszystkie metody zasadniczo zwalniają Cię z konsekwencji żylaków i możliwości ich powikłań. Jednak wybór metody chirurgicznej oznacza poddanie się znieczuleniu ogólnemu lub rdzeniowego, nacięciom, szwom, urazom, aby przetrwać długi okres rekonwalescencji. Jeśli to ci nie przeszkadza, szybko pozbądź się varicos! Tak, a to, co nazywacie zakrzepem po zabiegu, nie ma nic wspólnego ze słowem "skrzeplina"! Ale to już jest medyczna dyskusja.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Bolesność podczas wykonywania RFA

Twoje pytanie

Dzień dobry! W grudniu zostałem ukarany RFA jedną nogą. To bardzo bolesne, a teraz bardzo boję się robić to w drugiej fazie, a ty piszesz, że jest to całkowicie bezbolesne. Jak być?

Odpowiedz

Dzień dobry, kolego! W wielu klinikach robią wszystko inaczej. Tak, a próg czułości na ból u każdego pacjenta jest inny. Nasza klinika zatrudnia doskonałych anestezjologów, którzy zrobią wszystko za Ciebie, abyś niczego nie czuł! Do zobaczenia wkrótce! Czekamy na Ciebie!

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Operacja na dwóch nogach.

Twoje pytanie

Odpowiedz

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Czy wymagana jest hospitalizacja?

Twoje pytanie

Czy do wdrożenia RFE wymagana jest hospitalizacja?

Odpowiedz

Ta procedura odnosi się do mało traumatycznych rodzajów leczenia żylaków. Wykonuje się go w warunkach ambulatoryjnych, bez hospitalizacji. Maksymalny czas trwania operacji wynosi 40 minut. Prawie zawsze jako znieczulenie stosuje się miejscowe znieczulenie, które pozwala pacjentowi nie ograniczać się przed operacją w jedzeniu i piciu. Po wprowadzeniu znieczulenia miejscowego żylaki nakłuwa się specjalnym przyrządem, po którym wprowadza się cewnik o częstotliwości radiowej w celu przeprowadzenia interwencji. Dotkniętą żyłę na całej długości "parzy się", światło zamyka się, po czym specjalne urządzenie nakłada operowaną kończynę na pończochę kompresyjną. Po operacji pacjentowi zaleca się chodzenie na 15-20 minut, po czym może opuścić klinikę i wrócić do normalnego rytmu życia. Powtórną wizytę u lekarza wyznacza się 1-2 dni po manipulacji.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Nowoczesne metody leczenia żylaków

Twoje pytanie

Czy to prawda, że ​​współczesne metody leczenia żylaków nie mają okresu rehabilitacji pooperacyjnej?

Odpowiedz

RCHO i podobna do niej laserowej fotokoagulacji są mniej traumatyczne metody leczenia żylaków minimalny okres rehabilitacji pooperacyjnej. Operacja wykonywana jest na zasadzie ambulatoryjnej, dlatego okres rehabilitacji praktycznie nie istnieje. Natychmiast po interwencji pacjent może wrócić do domu. Wyjątek stanowi znieczulenie ogólne, gdy pacjent musi pozostać w klinice do godziny 12. Jeśli zastosowano znieczulenie miejscowe, zaleca się natychmiast po operacji wstać. W przypadku znieczulenia ogólnego konieczne jest częstsze przewracanie, zginanie i zginanie nóg. Następnego dnia po interwencji pacjent przychodzi na opatrunek, a dwa dni później - na badanie do lekarza. RFO nigdy nie wymaga szewkowania, więc ich usunięcie nie jest wymagane. Po operacji pacjent nosi specjalną koszulkę kompresyjną, której czas określa lekarz. Zazwyczaj pończochy zazwyczaj nie mogą być usunięte co najmniej 5 dni po operacji. W przyszłości dzianina jest noszona po południu i powinna być noszona od jednego do trzech tygodni. W zależności od złożoności operacji pacjent może powrócić do normalnego życia po 1-3 dniach.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Twoje pytanie

W jakim okresie powinienem nosić pończochy uciskowe po żyłach RFEV?

Odpowiedz

Zabieg kończy się nałożeniem na pacjenta specjalnej pończochy kompresyjnej wstępnie dopasowanej przez flebologa. Do tej manipulacji używane jest specjalne urządzenie. Pończochy uciskowe można dodatkowo wzmocnić za pomocą podkładek z lateksu lub bawełnianych rolek w miejscach, w których znajdowały się duże guzki żylne. Natychmiast po operacji pacjent musi wstać i przejść około pół godziny, po czym można iść do domu. Do badania po operacji pacjent powinien pojawić się po dwóch dniach. Dzianina kompresyjna, noszona po zabiegu, nie może być zdjęta przez 5 dni, po czym można ją zdjąć w nocy, ponownie zakładając w ciągu dnia. Pełny powrót do zdrowia po operacji wymaga noszenia dzianiny kompresyjnej przez co najmniej dwa miesiące. Ten środek w końcu ustali efekt operacji.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

RFE w lecie.

Twoje pytanie

Czy wdrożenie RFE jest dopuszczalne latem?

Odpowiedz

RFE może być stosowany w leczeniu żylaków, niezależnie od pory roku: zimą i latem. Dziane pończochy uciskowe zakładane natychmiast po operacji noszone są przez około 5 dni, po czym są zakładane tylko w dzień i zdejmowane w nocy. Wybór prawidłowego schematu noszenia produktów uciskowych wykonywany jest przez lekarza, który określa również termin noszenia pończochy. W większości przypadków po pończoch uciskowych rCHO- noszone maksymalnie 2 tygodnie, więc z powodzeniem operacji odbywa się w lecie, bez powodowania dyskomfortu dla pacjentów. Zastosowanie tej techniki jest zalecane nawet w regionach o gorącym klimacie jako najbardziej dopuszczalnych opcjach leczenia żylaków.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Leczenie zapalenia żyły za pomocą RFO

Twoje pytanie

Jakie są specyficzne cechy leczenia żyły za pomocą metody RFO?

Odpowiedz

Metoda RFO pozwala szybko i niezawodnie leczyć zapalenie żył. Do operacji stosuje się znieczulenie miejscowe. Powyżej lokalizacji skrzepliny do leczenia żyły, pole częstotliwości radiowej jest stosowane, po czym dotknięty obszar jest zamknięty - zatarty. Z tego powodu zakrzep jest izolowany od całkowitego przepływu krwi. Operacja trwa od 20 do 40 minut, po 15-20 minutach od zakończenia pacjent może już chodzić. Aby naprawić efekt gojenia kończyny, należy założyć specjalną pończochę uciskową. Następnego dnia zaleca się badanie lekarskie za pomocą ultradźwięków i opatrunku. Jako dodatkową terapię zwykle przepisuje się venotonics i leki do hemofilii. Zastosowanie RFE można uznać za jeden z najskuteczniejszych sposobów leczenia zapalenia żył z minimalnym okresem regeneracji.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

Twoje pytanie

Varvara Borisichkina. 36 lat.

Odpowiedz

Kontaktując się z naszym centrum, musimy bez powodzenia powtarzać badanie USG i konsultacje.

Z poważaniem, szef departamentu
Solomakhin A.E.

ablacja radiowa (obliteracja) żył kończyn dolnych: przeglądy

Radiacyjna ablacja żył kończyn dolnych

Żylaki - dziś uważa się za jedną z najczęstszych chorób. Rozwój choroby powoduje nie tylko dyskomfort natury estetycznej, ale także niebezpieczne komplikacje.

Prowadzi to do rozwoju choroby zakrzepowo-zatorowej tętnicy płucnej, w 50% przypadków powoduje śmiertelne skutki. Im wcześniej rozpoczniesz leczenie, tym szybciej uzyskasz stabilną remisję i zatrzymasz postęp choroby.

W początkowym stadium rozwoju żylaków leczenie jest lecznicze. Chirurgia jest wymagana w zaawansowanych stadiach.

W ostatnich latach badania i rozwój pozwoliły na optymalizację operacji kierunku małoinwazyjnej (minimalnie inwazyjnej) technologię, która przyczyniła się do skrócenia czasu trwania operacji, aby wykonać go w znieczuleniu miejscowym, aby zminimalizować uszkodzenia skóry, zmniejszyć czas spędzony w szpitalu, w okresie rehabilitacji. Jedną z nowoczesnych metod leczenia patologicznego procesu w okolicy nóg jest radiofrekwencja w zaniku żył kończyn dolnych.

Arsenał medyczny jest bogaty w różne metody korygowania patologii krążenia krwi

O metodzie

Radiofrekwencja w naczyniach krwionośnych jest najnowszą metodą leczenia osób z żylakami kończyn dolnych. Metoda została po raz pierwszy zastosowana przez lekarzy w 1998 r. W Europie oraz w Stanach Zjednoczonych Ameryki w 1999 r.

Od tego czasu szeroko stosowana jest chirurgiczna metoda leczenia choroby łysienia. W naszym kraju, niestety, zafałszowanie częstotliwością radiową (ablacja) (RFO) jest uważane za nową metodę i jest rzadko używane.

Jak pokazują opinie pacjentów i lekarzy, metoda ta ma ogromne zalety w porównaniu z flebektomią.

Ablacja częstotliwości żył radiowych opiera się na wykorzystaniu mikrofal. W patologicznym procesie dotkniętym naczyniem krwionośnym wprowadza się specjalne urządzenie, przewodzące mikrofale (falowód).

Po wprowadzeniu cewnika do układu żylnego urządzenie ogrzewa ściany żylaków, co prowadzi do ich adhezji (okluzji).

Urządzenie automatycznie wybiera wymaganą moc, czas trwania ekspozycji, w oparciu o temperaturę w naczyniu krwionośnym.

Urządzenie zawiera specjalne czujniki, które określają efektywność manipulacji. Leczenie chirurgiczne wykonywane jest przez flebologa przy użyciu ultradźwięków, co pozwala lekarzowi na wizualne monitorowanie przejścia na ekranie.

Szczególnie jest on skuteczny w późnych stadiach rozwoju choroby naczyniowej

Wskazania do stosowania

Głównym wskazaniem do ablacji częstotliwości radiowej jest:

  • Drugi i czwarty etap patologicznej ekspansji żył. Jak zalecają flebolodzy, szczególnie wskazane jest przeprowadzenie operacji w późnych stadiach pogorszenia się choroby. Gdy dochodzi do zaburzeń zaopatrzenia organów, okolicznych tkanek w tlen, substancji odżywczych (zakrzepowego zapalenia żył, owrzodzeń troficznych). Na początkowym etapie rozwoju wyników leczenia z pozytywnym efektem w postaci żylaków podaje się farmakologiczne preparaty farmakologiczne, masaż, dostosowanie nawykowego stylu życia. W przypadku zaostrzenia choroby przeprowadza się leczenie chirurgiczne.
  • Choroby pozakrzepowe (PTFB). Jeśli nie uda się uratować żyły, należy ją usunąć. Ablacja żył o częstotliwości radiowej jest podobna do ablacji laserowej naczyń krwionośnych. W przerzedzonej żyle wstrzykuje się sondę, która przewodzi energię o wysokiej częstotliwości do ściany naczynia i "spala" ją. W wyniku leczenia chirurgicznego ściana dotknięta procesem patologicznym staje się blizną tkanki łącznej. Metoda niszczenia fal radiowych jest minimalnie bolesna, bezpieczna, daje wymagane rezultaty.
  • Przewlekła niewydolność żylna. Metoda interwencji chirurgicznej jest stosowana w połączeniu z lekami. Gwarantuje pozytywny efekt w krótkim czasie, powrót funkcji kończyny.

Pojawienie się w 1998 r., Radiofrekwencja w zaniku żył szybko stała się najbardziej rozpowszechniona na świecie

Zalety i wady metody

Ablacja żył o częstotliwości radiowej ma następujące zalety:

  • Czas operacji. W zależności od stopnia uszkodzenia naczynia krwionośnego, średnio 15-35 minut.
  • Malotravmatichnost. Nie jest wymagane, aby penetracja powodowała głębokie i długie nacięcia na skórze. Nie ma martwicy, otwarte rany. Pozwala skrócić proces powrotu do zdrowia i powrotu pacjenta do zwykłego trybu życia.
  • Nie powoduje silnego bólu.
  • Znieczulenie ogólne nie jest wymagane.
  • Metoda daje pozytywne wyniki, o czym świadczą liczne recenzje lekarzy, pacjentów.
  • Nie trzeba zostawać w szpitalu, trzymać się łóżka.
  • Po zabiegu nie ma blizn, blizn, siniaków.
  • Możliwe jest zastosowanie tej metody w połączeniu ze skleroterapią, farmakoterapią.
  • Minimalne ryzyko negatywnych wyników.

RFO ma unikalnie zaprojektowany projekt cewnika.

Termokapsulu zamknięty w małym, umożliwiając przenoszenie pola RF energii na energię cieplną nie na poziomie tkanek w organizmie, ale bezpośrednio wewnątrz falowodu (cewnika).

Jest to główna różnica w stosunku do obliteracji laserowej wewnątrznaczyniowej. Taka niewielka poprawa umożliwia żyle wytwarzanie kontrolowanego i dozowanego efektu ciepła.

Ablacja radiowa (obliteracja) z żylakami

Wady obejmują:

  • Wysokie koszty. Nie zawsze pacjent ma finansową możliwość przeprowadzenia.
  • Nie można się opalać, odwiedzać kompleksów kąpielowych.
  • Konieczne jest noszenie bielizny kompresyjnej.

Przeciwwskazania

Wszystkie metody leczenia żylaków mają przeciwwskazania do stosowania, radiofrekwencja ablacji naczyń krwionośnych nie jest wyjątkiem. Przeciwwskazania ekspertów medycznych obejmują:

  • Ciąża, karmienie piersią.
  • Zmiany miażdżycowe w ściankach naczyń krwionośnych. Wpływają one na proces odzyskiwania i mogą pojawić się powikłania.
  • Zakrzepica w układzie żył powierzchownych, zakrzepica układu żył głębokich. Zanim operacja powinna ustabilizować sytuację, wyeliminuj chorobę.
  • Procesy infekcyjne na skórze o ropnej zapalno-wirusowej naturze. Podczas leczenia chirurgicznego możliwe jest zakażenie światła naczynia krwionośnego.
  • Choroby, które nie pozwalają na noszenie produktów kompresyjnych.
  • Nadmiar masy ciała.

Ablacja ma wiele zalet w porównaniu z innymi metodami przywracania krążenia krwi

Przygotowanie do operacji

Przed wykonaniem interwencji chirurgicznej od pacjenta nie jest konieczne przestrzeganie pewnych zasad, dostosowywanie codziennej rutyny. Będziesz musiał przejść USG, EKG, doppleroskop.

Metody pokazują, jak zablokowane światło naczynia krwionośnego, stopień uszkodzenia ścian, szybkość przepływu krwi. Ponadto należy wykonać badanie krwi na AIDS, kiłę, HIV, zapalenie wątroby, biochemiczne. Lekarz przeprowadza wizualne badanie skóry.

Wszystkie badania są przeprowadzane w celu zidentyfikowania przeciwwskazań. Bezpośrednio przed operacją przeprowadzane są procedury higieniczne.

Jak przebiega operacja?

Początkowo wykonuje się miejscowe znieczulenie. Zabieg uznawany jest za bezbolesny, nie powoduje dyskomfortu u pacjenta. Ale podczas nakłucia naczynia krwionośnego pacjent może drżeć i zakłócić dokładność założenia cewnika, uszkadzając żylną ścianę.

Następnie dokonuje się nakłucia i wkłada się urządzenie, a przez to jednorazową termokapułkę. Kapsułka emituje fale o częstotliwości radiowej, które wpływają na dotknięte części układu żylnego i tkankę łączną ścian naczyń krwionośnych.

Minimalnie inwazyjne leczenie chirurgiczne wykonuje lekarz pod nadzorem ultrasonografu. Pozwala to na prawidłowe ustawienie cewnika. Parametry mocy i temperatury zasilania energią fal radiowych są automatycznie dostosowywane przez urządzenie, bez udziału lekarza.

Każdą część żyły poddaje się ekspozycji sprzętowej przez 20 sekund. Czas, w którym urządzenie śledzi automatycznie. Wykresy układu krążenia ulegają kolejno okluzji radiologicznej. Po usunięciu cewnika przez lekarza dochodzi do końcowego etapu okluzji naczynia krwionośnego.

Po zakończeniu operacji na miejsce naklejenia przykleja się plaster i nakłada się dzianinę kompresyjną.

Przy tej patologicznej nieprawidłowości operację stosuje się razem z lekami

Komplikacje

Po leczeniu chirurgicznym mogą wystąpić następujące powikłania:

  • zaczerwienienie, zagęszczenie skóry;
  • ściąganie bolesności (trwa do 14 dni);
  • wzrost temperatury ciała do 38 stopni;
  • peeling skóry;
  • z aktywnym wysiłkiem fizycznym, bólem pulsującym;
  • obrzęk;
  • w miejscu wstrzyknięcia;
  • przez krótki czas ciemnienie naskórka.

Możliwe komplikacje mają miejsce w ciągu 16 dni, nie ma zagrożenia dla zdrowia.

Okres zwrotu

Znieczęstotliwość radiowa żył kończyn dolnych jest interwencją minimalnie inwazyjną. Umożliwia pacjentowi powrót do pracy następnego dnia.

Konieczne będzie przestrzeganie następujących zaleceń: wykluczyć intensywną aktywność fizyczną, wizyty na siłowniach, kompleksy kąpieli przez 1,5-2 miesiące. Zaleca się spacer po świeżym powietrzu.

Pij więcej wody, ogranicz spożycie soli, co zapobiegnie pojawieniu się obrzęku, zgrubieniu krwi. Konieczne jest noszenie dzianin kompresyjnych w celu wykluczenia zakrzepicy, dozwolone tylko przed snem.

Kliniczne objawy występowania żylaków kończyn dolnych: chroniczne zmęczenie, ociężałość, ból, obrzęk ustępują w ciągu 4-5 lat, jeśli powodzenie leczenia chirurgicznego, zgodność z warunkami systemu rehabilitacji.

Opublikował ponad 30 badań Flebologia Centre, położony na całym świecie, wykazaliśmy, że ablacji żył ma znaczną przewagę nad tradycyjnym flebektomia (całkowite usunięcie chorego naczynia krwionośnego) w odniesieniu do odzyskiwania czasu rehabilitacji, pojawieniem się bólu i zmiany stylu życia pacjenta.

Zanikanie częstotliwości radiowych w walce z żylakami! Efekt z pierwszej procedury

RCHO lub ablacji RFA (zarastanie) dolnych kończyn - popularne metody leczenia takich chorób jak żylaków.

Procedura okazała się skuteczna w praktyce.

Oprócz pozytywnego efektu terapeutycznego, obliteracja częstotliwości radiowej jest bezpiecznym sposobem radzenia sobie z chorobą bez interwencji chirurgicznej.

Ablacja radiowa (obliteracja)

Po raz pierwszy metoda została zastosowana pod koniec XX wieku i nadal jest stosowana w flebologii z wielkim sukcesem.

Co to jest? Metoda opiera się na zdolności mikrofal do specjalnego oddziaływania na naczynia krwionośne. Tak więc w żyle wymagającej leczenia wprowadza się falowód.

Urządzenie promuje ogrzewanie ścian uszkodzonego naczynia, w wyniku czego ochładza się.

Samo urządzenie kontroluje dane, takie jak moc i czas, które są niezbędne, aby wpłynąć na żyły. Ostatnie kryterium wybiera się w zależności od temperatury w żyle.

Wszystkie te możliwości są dostępne dzięki specjalnemu czujnikowi zainstalowanemu wewnątrz cewnika.

Gromadzi wszystkie wskaźniki dotyczące stanu żył i na ich podstawie ocenia skuteczność manipulacji.

Procedura jest stale monitorowana za pomocą ultradźwięków, Pozwala to lekarzowi pamiętać o najdrobniejszych szczegółach i brać je pod uwagę.

Przeczytaj to samo: Inne metody leczenia żył w sposób operacyjny

Wskazania

Eksperci zalecają uciekanie się do radiofrekwencji żył u pacjentów z:

  • żylaki (umiarkowane nasilenie);
  • choroba pozakrzepowa;
  • niewydolność żylna (wskaźniki C2 i powyżej).

Bezbłędnie, przed samą procedurą, stan żył jest sprawdzany za pomocą ultradźwięków.

Z tego powodu określa się celowość stosowania ablacji częstotliwości radiowych w konkretnym przypadku klinicznym.

Ultradźwięki umożliwiają także ustawienie parametrów (długości, szerokości) dotkniętej żyły.

Uwaga, proszę! Wszystkie manipulacje (badania i terapia) powinny być wykonywane wyłącznie przez certyfikowanego flebologa, który ma rozległe doświadczenie praktyczne.

Kto powinien powstrzymać się od zacierania? Jest przeciwwskazane, aby wykonać zabieg u pacjenta z ostrym zakrzepowe zapalenie żył, które znajduje się w miejscu planowanego ablacji.

Poważną przeszkodą we wdrażaniu koagulacji częstotliwości radiowej żylaków jest również:

  • nietypowy (kręty) kształt żyły. Lekarz może wykryć go na etapie planowania za pomocą ultradźwięków. Krętość żyły utrudni przejście cewnika;
  • nadmierna wąska żyła (szerokość nieprzekraczająca 4 mm). Dla pomyślnego przeprowadzenia metody wymagane jest uciekanie się do ogrzewania żyły.

Ta metoda nie dotyczy osób z następujących kategorii:

  • kobiety w ciąży;
  • kobiety w okresie laktacji;
  • pacjenci z miażdżycą kończyn dolnych;
  • pacjenci z nadwagą. U takich osób palec uciskowy jest trudny.

Możliwe powikłania

Ryo żyły powikłań dolnych kończyn:

  • bolesne odczucia w miejscach, w których wykonywano zastrzyki. Bóle o charakterze traumatyzującym są odczuwalne przez 3 do 9 dni. Mogą pojawić się w określonej pozycji kończyn dolnych;
  • W miejscu wstrzyknięcia może pozostać obrzęk i zasinienie. Ostatni spadek w ciągu 7 do 14 dni;
  • można zaobserwować tymczasowe przyciemnienie skóry w przebiegu dotkniętej żyły. Trwa przez 2 miesiące. W niektórych sytuacjach klinicznych jasne i ciemne pasma nie znikają w ciągu roku;
  • u niektórych pacjentów sieć żylna pojawia się wzdłuż żyły. Występuje 14 dni po manipulacji na żyle. Siatka przechodzi do "nie" przez pół roku;
  • pojawienie się zakrzepowego zapalenia żył. Jest to możliwe, gdy zostaną naruszone zalecenia lekarza dotyczące noszenia pończoch uciskowych.

Zalety

W przeciwieństwie do innych metod leczenia żylaków, ablacja ma wiele oczywistych "zalet":

  • Minimalna ilość bólu i dyskomfort podczas manipulacji;
  • nie ma potrzeby hospitalizacji pacjenta;
  • szybka procedura (zajmuje nie więcej niż 40 minut);
  • najszybszy okres rekonwalescencji;
  • wysoka estetyka, brak śladów interwencji medycznej na skórze (blizny, tworzenie blizn);
  • niski odsetek nawrotów (poniżej 10%);
  • Nie zabieraj pacjenta z dala od codziennego życia: zaraz po zabiegu może iść do pracy lub do domu.

Pomóż! Znieczulenie żył o częstotliwości radiowej może stać się środkiem zapobiegawczym przeciwko takiej chorobie, jak zakrzepowe zapalenie żył kończyn dolnych.

Wady

"Wady", które są typowe dla tej procedury:

  • wystąpienie oparzeń na powierzchni skóry;
  • prowokowanie rozwoju zakrzepicy;
  • pojawienie się na skórze pęcherzy wypełnionych płynem;
  • występowanie refluksu pachwinowego.

Przygotowanie do procedury

Przed zabiegiem pacjent musi podać lekarzowi następujące informacje:

  • Czy bierze środki hormonalne (środki antykoncepcyjne);
  • czas ostatniej miesiączki, ponieważ operacje podczas menstruacji są niepożądane ze względu na ryzyko rozwoju zakrzepicy lub siniaków.

Bezpośrednio przed zabiegiem pacjent powinien:

  1. 1 dzień przed wydarzeniem wziąć 1 tabletkę leku "Trombo-Ass" lub "Cardiomagnum".
  2. Nie depiluj nóg, kremu i wizyty w solarium.
  3. Przeprowadzić higienę kończyn dolnych za pomocą normalnego prysznica i mydła antybakteryjnego.
  4. Przyjdź na operację w wygodnych ubraniach i butach.
  5. 2 godziny przed manipulacją nie je się płynnie.

Jak postępować?

Etapy leczenia żylaków rho:

  1. Lekarz wykonuje nakłucie w dużej żyle podskórnej w jednym z obszarów: dolnej jednej trzeciej uda lub górnej jednej trzeciej goleni. Wszystkie działania są wykonywane pod nadzorem ultradźwięków.
  2. Później specjalista wprowadza intraduzera, a następnie dołącza do niego cewnik.
  3. Za pomocą danych ultradźwiękowych cewnik jest pozycjonowany.
  4. Miejscowe znieczulenie wykonuje się wokół całej żyły, nad którą wykonuje się pracę.
  5. Różne odcinki żyły są wystawione na prąd przez 20 sekund. Czas ekspozycji jest ustalony w trybie automatycznym, podobnie jak moc, temperatura zasilania.

Średni koszt w moskiewskich klinikach wynosi 40 - 60 tysięcy rubli, w zależności od złożoności.

Rehabilitacja

Po zakończeniu procedury pacjentowi nie zaleca się usuwania pończoch uciskowych w ciągu dnia. Ogólna rada, jaką lekarze udzielają swoim pacjentom po operacji, jest następująca:

  • zgodnie z zakazem pozostaje bieganie i skakanie, a także podnoszenie ciężarów (ponad 10 kg);
  • Konieczne jest chodzenie przez co najmniej godzinę dziennie;
  • około miesiąca nie powinieneś uprawiać sportów siłowych, aerobiku;
  • sauna i solarium na 2 miesiące nie można zwiedzać;
  • noszenie odzieży z dzianiny kompresyjnej w pierwszych 3 dniach obowiązkowych.

Wizualizuj metodę zaniku fal radiowych:

Po podjęciu decyzji o radiofrekwencji w żyłach, starannie podejmij decyzję o wyborze lekarza i kliniki. Jednak powodzenie procedury zależy od Ciebie: prawidłowa implementacja zaleceń lekarza nie została anulowana.

Radiacyjna ablacja żył kończyn dolnych - wskazania, plusy i minusy, technika przewodzenia

19 10 2017 Administrator Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Ablacja żył o częstotliwości radiowej jest nowoczesną metodą leczenia wielu patologii naczyniowych.

W Internecie łatwo znaleźć entuzjastyczne opinie o tym, jak ta konkretna technika pomogła pokonać poważne problemy zdrowotne i powrócić do normalnego życia.

Lekarze z racji wykonywanego zawodu nieustannie poszukują sposobów radzenia sobie z powszechnymi problemami osób z minimalnymi obrażeniami. RFE jest tylko przykładem takich osiągnięć medycyny. Minimalny wpływ na organizm i praktycznie brak ryzyka wystąpienia jakichkolwiek komplikacji.

Wskazania

Radiacyjna ablacja żył kończyn dolnych jest nowoczesną technologią, która pozwala radzić sobie z wieloma różnorodnymi dolegliwościami, takimi jak:

  • zakrzepica. RFO jest dodatkowym etapem wyzdrowienia po usunięciu zakrzepu z jamy naczyniowej. Nie zawsze można zachować w tym przypadku same ściany naczyń krwionośnych;
  • żylaki. Często RFA żył jest nadal przeprowadzana na późniejszych etapach patologii, gdy nie ma alternatywnego rozwiązania problemu. Teoretycznie pacjentów i ich lekarzy można wybrać tę metodę na dowolnym etapie BPV, ale na wczesnym etapie nadal bardzo skuteczne będą masaże, leki, laseroterapia. Dlatego interwencja chirurgiczna w tym czasie nie jest konieczna. Ale na późniejszym etapie, kiedy żylaki są już za bardzo dotknięte, RFO żył kończyn dolnych będzie idealnym rozwiązaniem problemu;
  • niewydolność żylna. Ta patologia może mieć kilka różnych objawów w tym samym czasie. Ten sam problem wymaga również złożonego leczenia. Bardzo ważne jest łączenie operacji z lekami. Tylko przy złożonym wpływie na problem uda mu się poradzić sobie z nim i przywrócić nogi do normalnej wydajności.

Lekarz może również zidentyfikować szereg przeciwwskazań do takiej operacji.

Dla jednoznacznych zakazów należą: ciąża, karmienie piersią, a także obecność miażdżycy (w tym przypadku zbyt zaskoczeni ścianach naczyń krwionośnych, które mogą powodować poważne powikłania po zabiegu), ropne zapalenie (infekcja może dostać się do światła naczynia), choroby serca, zakrzepica.

Plusy i minusy

Zatamowanie statków ma takie podstawowe zalety:

  • procedura jest przeprowadzana maksymalnie przez pół godziny;
  • wydajność jest bardzo wysoka;
  • brak jakichkolwiek blizn i śladów na skórze po zakończeniu procedury (w przeciwieństwie do EVLK);
  • jest to brak ran lub martwicy na leczonym obszarze, który zapewnia szybkie odzyskanie skóry po zabiegu;
  • pacjent nie musi spędzać czasu w szpitalu po zabiegu. Natychmiast po jej zakończeniu możesz wrócić do domu i powrócić do zwykłego trybu życia.

Pomimo dużej części pozytywnych aspektów metodologii, nadal należy odnotować niedociągnięcia:

  • wysoka cena. Bardzo często cena zatrzymuje ludzi. Jednocześnie ważne jest, aby ocenić stosunek przyszłych kosztów i korzyści. Należy również obliczyć koszty innych procedur (które będą wymagać znacznie więcej), kursy leczenia medycznego;
  • relatywnie mniejszy efekt. Na przykład technika laserowa jest jeszcze bardziej skuteczna. Jednak w tej chwili laser wciąż jest daleko od tego, jak jest dostępny. Jeśli RFE jest już przeprowadzane nawet w bardzo małych osiedlach, wówczas terapia laserowa jest wykonywana tylko w dużych klinikach.

Technologia prowadzenia

Znieczęstotliwość radiowa żył kończyn dolnych, chociaż jest operacją, ale wpływ na ciało będzie minimalny.

Najważniejsze jest to, że cewnik jest wprowadzany do jamy uszkodzonego naczynia. Następnie część cewnika jest podgrzewana, pod wpływem którego spada żyła.

Kiedy cewnik zostanie wyciągnięty ze zbiornika, po prostu skleja się ze sobą.

Procedura wygląda następująco:

  1. Przygotowanie pacjenta do operacji. Prowadzenie ultradźwięków w celu identyfikacji dotkniętych obszarów i stopnia ich uszkodzenia; zbieranie próbek krwi i moczu (szczególnie ważne jest sprawdzenie poziomu cukru);
  2. Znieczulenie specjalnymi kremami, sprayami;
  3. Wprowadzanie cewnika do jamy naczynia;
  4. Transmisja leków wzdłuż cewnika, a także promieniowanie fal radiowych;
  5. Nakładanie łaty na miejsce nakłucia.

Okres zwrotu

Pacjent powinien być przygotowany na całkowite wyleczenie, może tylko 40 dni po operacji. Ale nawet po tym będzie musiał przestrzegać diety, angażować się w specjalną gimnastykę. W przeciwnym razie istnieje wysokie ryzyko nawrotu - uszkodzenia innych ścian naczyń krwionośnych.

Ważne jest również zwrócenie uwagi na ogólne zalecenia dotyczące okresu rekonwalescencji po operacji:

  • zużywają dużo wody i minimum soli;
  • codzienna bielizna kompresyjna, noszona zaraz po zabiegu. Strzelanie jest dozwolone tylko na noc;
  • Nie odwiedzaj sauny ani solarium w okresie gojenia;
  • tydzień później, aby rozpocząć trening fizyczny.

Faktyczna i obiecująca metoda "delikatnego" zabiegu chirurgicznego w leczeniu i profilaktyce żylaków

W ostatnim dziesięcioleciu zrozumienie samego procesu żył, leczenie żylaków u pacjentów, znacznie się rozwinęło. Wreszcie, było to spowodowane zintegrowanym podejściem do diagnozy.

Na przykład za pomocą skanowania dwustronnego (odbioru obrazów ultradźwiękowych i połączenie go z kierunku przepływu - metodą Dopplera) do obrazowania przepływu krwi w żyle stanowi zlokalizować miejsce, w którym jest ona „refluks” (przepływ krwi w niewłaściwym kierunku) przepływu krwi.

Występowanie żylaków i metody minimalnie inwazyjnego leczenia

Struktura naczynia żylnego na nogach zapewnia obecność zastawek, które uniemożliwiają powrót krwi pod wpływem grawitacji.

Na dolnych następujących typowy mechanizm rozwoju: zawór z różnych powodów, zaczyna wystąpi usterka i nagromadzenie krwi żylnej w niektórych obszarach statku, tam jest wzrost wielkości żyły, która jest widoczna nawet wizualnie ( „gwiazda”, stał żylaki na powierzchni skóry).

Indywidualny plan leczenia będzie miał na celu izolację żylaków - zapobieganie przepływowi krwi przez nią i kierowanie przepływu krwi do pobliskich zdrowych naczyń.

Nowoczesne metody obejmują następujące procedury:

  • Laserowa ablacja. Eliminacja żylaków za pomocą ogrzewania punktowego, dzięki energii wiązki laserowej.
  • Skleroterapia. Zniszczenie żyły przez preparaty chemiczne, a następnie jej naturalne "zamknięcie" z powodu procesu zapalnego.
  • Zaburzenia częstotliwości radiowej żył kończyn dolnych. Naciekanie / ablacja (odpowiednio Skróty - RFO / RFA) usuwanie naczyń przez fale radiowe.

Typowym terminem, który można nazwać wszystkimi trzema z tych zabiegów chirurgicznych, jest "ablacja endogenna". Przyjrzyjmy się bliżej ostatniej procedurze.

Trochę o procedurze

Metoda leczenia RFV żył kończyn dolnych została zapożyczona przez flebologię z kardiochirurgii naczyń. Metoda pozwala leczyć pacjentów z różnymi objawami przewlekłej niewydolności żylnej.

Badania wykazały, że procedura zacierania ma wysoki wskaźnik sukcesu - do 95% w krótkim i długim okresie. Zastosowano RFO:

  1. Praktycznie na wszystkich etapach żylaków. Jeśli na wstępnym etapie rozwoju, można zapobiec narkotyki, kiedy ciężkich przypadkach operacja jest konieczna po prostu ze względu na ryzyko zakrzepicy występującej, występowanie owrzodzeń żylnych i innych zaburzeń trophicity sąsiadujące tkanki.
  2. Zapobieganie zakrzepowi w żyle. RFA jest bezpieczną i bezbolesną metodą ablacji naczynia w przypadkach, gdy inne metody terapii nie działały i istniało ryzyko zakrzepicy.
  3. Przewlekła niewydolność żylna. Gdy przewlekły proces patologiczny RFA stosowane w działaniu połączonym z naczyń krwionośnych w połączeniu z lekami, co pozwala skutecznie zapobiegać rozwojowi choroby i funkcja zwraca dolnych.

Przeciwwskazania

Zablokowanie częstotliwości radiowych nie może być stosowane w następujących sytuacjach:

  • Obecność zakrzepicy żył głębokich.
  • Ciąża i laktacja.
  • Nieodwracalne zmiany w naczyniach krwionośnych z powodu miażdżycy żył.
  • Procesy infekcyjne na skórze, szczególnie w pobliżu miejsca nakłucia.

Jak działa sama procedura

Przed wykonaniem operacji flebolog przeprowadzi serię badań końcowych. Pozwalają ci w końcu poznać aktualny stan pacjenta. Takie badania obejmują:

  1. Zapalenie i kontrola wzrokowa. Określa miejsce, w którym zostanie wykonane nacięcie.
  2. Skanowanie dwustronne.
  3. Krew i mocz są pobierane do ogólnej analizy. Ryzyko zakrzepicy jest określane: liczba płytek krwi i czynniki krzepnięcia osocza (protrombina, fibrynogen itp.), A także poziom cukru, skład leukocytów krwi.

Ablacja częstotliwości radiowej żył kończyn dolnych odbywa się pod znieczuleniem miejscowym: nie jest bolesna, ale pacjent jest przytomny. Chirurg wykonuje małe nacięcie o wielkości 2 mm, zwykle w okolicy kolana lub na podudzie.

Następnie cewnik wprowadza się do naczynia żylakowego. W celu uzyskania dokładności stosuje się obrazy ultradźwiękowe.

Przez cewnik przechodzi sonda, która dostarcza środek znieczulający (znieczulający) do żyły.

Następnie aktywowane jest maleńkie źródło promieniowania o częstotliwości radiowej, które podgrzewa niezbędną część naczynia. Ściany żyły zaczynają się kurczyć i stopniowo "uszczelniają".

Cewnik jest następnie powoli usuwany. Przeprowadzono dodatkowe badanie ultrasonograficzne, aby upewnić się, że wszystko poszło dobrze i statek został zamknięty. W tym obszarze stosuje się bandaż kompresyjny. Cała operacja trwa nie dłużej niż pół godziny.

W ciągu kilku następnych dni organizm reaguje na uszkodzoną żyłę - proces zapalny zostaje uruchomiony, może pojawić się obrzęk. Jednak wszystkie te wydarzenia gwarantują, że żyła pozostanie zamknięta.

Możesz także zapoznać się z procedurą, oglądając ten film.

Zalety RFA

Zalety tego rodzaju leczenia są oczywiste i nie powinny pozostać bez uwagi.

  • Znieczulenie miejscowe. Tradycyjna manipulacja żył odbywa się poprzez nacięcie w pachwinie (stripping). Występuje w znieczuleniu ogólnym, co ma negatywne konsekwencje, sądząc po recenzjach i badaniach naukowych.
  • Pooperacyjne odzyskiwanie pacjenta następuje znacznie szybciej.
  • Ryzyko nawrotu po RFA jest mniejsze niż 5-10%. Istnieje jednak ryzyko - mogą one być związane ze złym stanem zaworów żylnych w ogóle.
  • Niskie ryzyko choroby zakaźnej. Nacięcie jest małe i dlatego prawdopodobieństwo zakażenia przez ranę jest wyjątkowo małe.
  • Czynnik estetyczny. Po zabiegu nie ma dużych blizn ani blizn.

Rehabilitacja i profilaktyka

Średni czas do pełnego powrotu do zdrowia po RFA, na podstawie opinii osób, które przeszły procedurę, wynosi do 40 dni. Ten czas jest konieczny, aby funkcje, które poprzednio wykonywały uszkodzone żyły, przyjmowały zdrowe naczynia.

Po leczeniu niewielkiej liczby żył, po 36 godzinach od operacji, możliwe jest pełne odzyskanie zdolności do pracy. Jeśli zapalenie żył (zapalenie żył) zaczyna się rozwijać, rehabilitacja może trwać do 10 dni.

Standardowe zalecenia są następujące:

  1. Wykonuj spacery trwające do 20 minut trzy razy dziennie.
  2. Użyj opatrunków kompresyjnych i odzieży.
  3. Pełny wysiłek sportowy lub powrót do pracy związany z aktywnością fizyczną zalecany jest nie wcześniej niż 10 dni po zabiegu.
  4. W pierwszych tygodniach po operacji zabrania się korzystania z transportu lotniczego, przejazdy dalekobieżne w pozycji siedzącej transportem lądowym powinny być odroczone na 48 godzin po RFA.
  5. Unikaj nadmiernego stresu termicznego na ciele, a zwłaszcza na tych częściach kończyn, na które wpłynęła operacja - nie odwiedzaj solarium, nie pozostań długo na słońcu.
  6. Nie prowokuj opuchlizny: zjedz trochę soli, unikaj picia zbyt dużej ilości wody.

Wniosek

Pomimo względnej nowości RFA, ta procedura jest z powodzeniem prowadzona w wielu klinikach Federacji Rosyjskiej.

Koszt procedury zależy od stopnia rozwoju żylaków (liczba dotkniętych żył) i złożoności samej inwazji.

Jakość życia po zabiegu jest monitorowana i analizowana.

Zgodnie z otrzymanymi uwagami, większość zwraca uwagę na następujące punkty:

  • Zanik bólu po operacji i usunięcie wielu ograniczeń związanych z problemami z nóg.
  • Zmniejszone uczucie zmęczenia, które było wcześniej związane z żylakami.
  • Zwiększona aktywność społeczna, zniknięcie poczucia zakłopotania, pozytywny wpływ na codzienną aktywność.

Ogólny wzrost aktywności fizycznej prowadzi do tego, że dana osoba zaczyna podążać zdrowszym trybem życia - zaczyna odwiedzać siłownie, centra fitness, przeprowadzać działania profilaktyczne.

Informacje zwrotne od pacjentów poddanych ablacji radiowej zarówno bezpośrednio po zabiegu, jak i po długim czasie są skorelowane z globalnymi statystykami dotyczącymi RFA i prawie wszystkie dają pozytywną ocenę wyniku leczenia.

Warto podkreślić, że jest to rzeczywiście jedna z najbardziej postępowych i najlepszych metod leczenia żylaków w obecnym czasie dla połączenia wszystkich czynników.

Sądząc po recenzowanych recenzjach, przez cały czas istnienia metody - 90% pacjentów otrzymało pożądany wynik, bez dodatkowych komplikacji w obszarze kończyn dolnych.

Zaburzenia częstotliwości radiowej żył kończyn dolnych, RFO

Radiofrekwencja w żyłach jest metodą leczenia żylaków, najbardziej rozpowszechnioną i nowoczesną.

Jest alternatywą dla flebektomii, przy czym RFO jest minimalnie inwazyjną procedurą, która jest wykonywana przy użyciu urządzenia generującego promieniowanie o częstotliwości radiowej i działającego na żyłę przez cewnik.

Pod ciągłą ekspozycją na fale radiowe, żyła, poszerzona żylakami, nagrzewa się i opada, a następnie rozwiązuje (zastąpienie przez tkankę łączną).

Operacja jest bezbolesna dla pacjenta, wykonywana bez użycia znieczulenia ogólnego, trwa około 40 minut i nie wymaga leczenia szpitalnego.

Pacjent opuszcza dom kilka godzin po zabiegu.

Wskazania i przeciwwskazania do przewodzenia

Niewątpliwie głównym wskazaniem do procedury RFO jest zalecenie flebologa.

Jeśli żadna z metod leczenia zachowawczego żylaków nie przyniosło rezultatów, lekarz będzie dokładnie przeanalizować historię pacjenta, zaleci procedur diagnostycznych sprzętu i laboratoryjnych, oceny obecności lub braku chorób przewlekłych (który może być przeciwwskazaniem do zabiegu), a dopiero po tym można nadać kierunek RFE.

Przy jakich chorobach pokazano procedurę:

  • Żylaki w różnych stadiach choroby. Najskuteczniejsze jest zanikanie częstotliwości radiowej żył w późnych stadiach rozwoju patologii. W zaawansowanym stadium choroby ryzyko rozwoju zakrzepowego zapalenia żył, powstawanie owrzodzeń troficznych jest wysokie, dlatego zaleca się natychmiastową operację, aby uniknąć takich powikłań. Jeśli początkowy etap żylaków jest podatny na leczenie lekami, masaż, noszenie laku uciskowego, to późny etap patologii będzie podatny tylko na interwencję chirurgiczną.
  • Terapia pozakrzepowa. Jeśli po wszystkich zastosowanych środkach terapeutycznych uszkodzenie uszkodzonego naczynia nie jest możliwe, konieczne jest jego usunięcie. Metoda RFE jest najbardziej odpowiednia w tym przypadku, poza tym jest bezbolesna i minimalnie inwazyjna, to znaczy bezpieczna.
  • Niewydolność żylna. Jeżeli żylaki prowadzą do takiej patologii, operacja jest połączona z użyciem leków. Takie podejście zapewnia szybkie przywrócenie funkcjonalności nóg i szybkie rezultaty.

Niestety, w niektórych przypadkach taka procedura, jak zatarcie częstotliwości radiowej, jest zabroniona, a do leczenia żylaków konieczne będzie zastosowanie alternatywnej metody interwencji.

Przeciwwskazania do RFO:

  • Okres ciąży i karmienia piersią. To właśnie w tych okresach lekarze zalecają, aby nie wykonywać zabiegów chirurgicznych, nawet minimalnie inwazyjnych. Taki zakaz jest uzasadniony możliwym rozwojem nieprzewidzianej reakcji na składniki środków przeciwbólowych, pogrubieniem krwi i innymi zmianami anatomicznymi zachodzącymi w organizmie u kobiet w ciąży i karmiących. Porada lekarzy polega na odczekaniu do końca okresu karmienia piersią, a następnie na przeprowadzeniu operacji. W czasie ciąży i laktacji wystarczy zażywać leki (za zgodą lekarza), nosząc kompresyjne dzianiny i wykonując masaż.
  • Miażdżyca żylnych ścian. Patologia może niekorzystnie wpływać na stan żył w okresie rekonwalescencji i prowadzić do rozwoju powikłań, dlatego lekarze nie zalecają narażania się na nieuzasadnione ryzyko.
  • Zakrzepica żył kończyn dolnych - Powierzchnia lub głębokość. Przed wykonaniem RFO zaleca się ustabilizowanie sytuacji i wyeliminowanie objawów choroby.
  • Procesy zapalne o etiologii bakteryjnej lub wirusowej, zwłaszcza na tle ropienia, które pojawiają się na skórze, w dziedzinie chirurgicznej manipulacji. Podczas interwencji infekcja bakteryjna może dostać się do światła naczynia, co jest obarczone poważnymi komplikacjami.
  • Inne patologie ciała, w którym noszenie dzianin kompresyjnych jest przeciwwskazane.

Przed udzieleniem zgody na zatarcie o częstotliwości radiowej, lekarz musi dokładnie przestudiować historię pacjenta, w szczególności skłonność do reakcji alergicznych, obecność lub brak cukrzycy i problemy z układem krwiotwórczym.

Przygotowanie do procedury

Przeprowadzanie obliteracji częstotliwości radiowej wymaga wstępnego badania pacjenta, jak również każdego innego rodzaju interwencji.

Przed operacją należy poinformować lekarza, że ​​kobieta przyjmuje jakiekolwiek preparaty hormonalne, czy to doustne środki antykoncepcyjne, czy estrogeny.

Harmonogram przyjmowania innych leków nie zmienia się.

Przeprowadzanie RFO podczas cyklu menstruacyjnego nie jest zalecane, ponieważ w tym okresie zmieniają się właściwości krzepnięcia krwi, co może prowadzić do powstawania krwiaków, rozwoju zakrzepicy lub zakrzepowego zapalenia żył.

Lista sprzętu i badań laboratoryjnych:

  • krew do biochemii, markery zapalenia wątroby typu B i C, HIV, reakcja Wassermana, UAC;
  • ogólna analiza moczu;
  • EKG (badanie elektrokardiograficzne);
  • dwustronne skanowanie żył.

Tuż przed procedurą:

  • jeden dzień przed RFO należy przyjąć jedną tabletkę Trombo-Ass lub Cardiomagnum;
  • unikaj używania kremów depilujących, lepiej po prostu golić kończynę, na której zostanie wykonana interwencja;
  • weź higieniczny prysznic i umyj stopy mydłem antybakteryjnym;
  • jedzenie przed zabiegiem powinno być luźne;
  • do leczenia trzeba wejść w wygodne ubrania i buty.

Takie szkolenie jest obowiązkowe w przypadku RFE, w przypadku pacjentów w wieku 45 lat wymagane jest również zezwolenie lekarza prowadzącego na przeprowadzenie operacji na piśmie.

Etapy operacji

Podczas RFO żył kończyn dolnych obok pacjenta będzie dwóch pracowników medycznych. Operacja jest przeprowadzana w kilku etapach:

  1. Znieczulenie dotkniętych naczyń. Pomimo faktu, że RFO jest zabiegiem praktycznie bezbolesnym i nie powoduje dyskomfortu pacjenta, lekarze wolą nadal wykonywać znieczulenie zewnętrzne. Znieczulenie jest potrzebne, aby zapewnić, że pacjent czuje się zrelaksowany i nie wzdryga się podczas nakłucia żyły. W przeciwnym razie naczynie zostanie uszkodzone, a dokładność włożenia cewnika do żyły zostanie osłabiona. Dlatego przed rozpoczęciem zabiegu na skórę nakłada się spraye, kremy i inne środki znieczulające.
  2. Przebicie skóry w celu wprowadzenia przewodnika o częstotliwości radiowej do wnęki żyły odpiszczelowej.
  3. Tworzenie "pióra wodnego" - środek znieczulający jest wstrzykiwany dookoła żyły, aby znieczulić naczynie lokalnie i ograniczyć je do otaczających tkanek.
  4. Zawiera generator częstotliwości radiowych, który transmituje fale radiowe do części operacyjnej cewnika. Pod wpływem falowodu, ściany żyły zostają rozgrzane, a następnie ustępują i następuje ich lutowanie. Zaletą procedury jest to, że lekarz nie musi ręcznie wprowadzać do urządzenia żadnych ustawień - urządzenie niezależnie wybiera siłę oddziaływania na ścianę żylną, a także czas niezbędny do skutecznego lutowania. Dane są przesyłane przez specjalne czujniki wbudowane w cewnik i określające skuteczność procedury. Ten etap jest wykonywany pod stałym nadzorem lekarza przy pomocy ultradźwięków, który pozwala monitorować wszelkie niuanse. Dla jednego włączenia urządzenia możliwe jest przetwarzanie od 3 do 7 centymetrów żyły, po czym przewodnik przenosi się do pełnego leczenia dotkniętego chorobą naczynia. Po takim leczeniu falami radiowymi dotknięta żyła przestaje uczestniczyć w układzie krążenia, a jej funkcje są wykonywane przez zdrowe naczynia krwionośne.
  5. Pod koniec zaniku fal radiowych w żyłach kończyn dolnych miejsce nakłucia zamyka się specjalnym bandażem klejącym, a na stopie nakłada się pończochę kompresyjną.

Kilka godzin po zabiegu lekarz może zwolnić chorego do domu po upewnieniu się o jego dobrym samopoczuciu i wydaniu zaleceń dotyczących prawidłowego zachowania w okresie rekonwalescencji.

Okres zwrotu

Znieczulenie żył o częstotliwości radiowej jest procedurą minimalnie inwazyjną i nie wymaga żadnych poważnych środków w okresie rekonwalescencji.

Kluczowe zalecenia:

  • Prawidłowe uciskanie stopy ma ogromne znaczenie w okresie pooperacyjnym. Noszenie bielizny kompresyjnej powinno być stałe, ile trzeba nosić pończochy - zaleci lekarzowi wyciąganie danych z historii konkretnego pacjenta. W większości wypadków zaleca się całodobową noszenie skarpetki w ciągu pierwszych 2-3 dni, wtedy pacjent może zdjąć je w nocy i założyć tylko w ciągu dnia.
  • Podczas całego okresu rekonwalescencji zabrania się korzystania z gorącej kąpieli, tylko prysznic jest dozwolony. Podczas zabiegów higienicznych nie należy usuwać pończochy, lepiej ją zabezpieczyć wodoodpornym lnem. Skórę nóg można przecierać antybakteryjnymi serwetkami lub balsamem, nakłuć i wstrzyknięć nie można dotykać.
  • Pod koniec okresu noszenia pończoch uciskowych i zakończenia okresu rekonwalescencji należy udać się do lekarza prowadzącego w celu przeprowadzenia badania podstawowego i zalecić poddanie się badaniu ultrasonograficznemu.

Co więcej, lekarze zalecają, aby po codziennych ćwiczeniach codziennie chodzić przez co najmniej 1 godzinę, ale ograniczyć pozostałe ćwiczenia - nie ćwiczyć, nie podnosić ciężarów i unikać sportów siłowych. W ciągu 40-50 dni nie można odwiedzić sauny i solarium.

Możliwe powikłania

Komplikacje po zaniku częstotliwości radiowej są rzadkie, ale ryzyko skutków nadal istnieje.

Możliwe powikłania:

  • bolesność w miejscu wstrzyknięcia o charakterze ciągnięcia - występuje rzadko i ma miejsce po 2-9 dniach;
  • powstawanie siniaków w miejscu wstrzyknięcia - konsekwencja jest bezpieczna i znika sama w ciągu 1-2 tygodni;
  • pojawienie się cienkiej sieci naczyniowej wzdłuż żył jest rzadkim zjawiskiem i występuje po 4-6 miesiącach;
  • zakrzepowe zapalenie żył - konsekwencja, która występuje w bardzo rzadkich przypadkach, gdy naruszenie zasad noszenia kompresyjnego bielizny w okresie rekonwalescencji.

Żylaki, które zostały narażone na zatarcie częstotliwości radiowej, są eliminowane, a ich funkcje przejmowane są przez zdrowe naczynia.

Niemniej jednak pacjenci ze skłonnością do żylaków mogą rozwijać rozszerzone naczynia w innym miejscu.

Aby spowolnić postęp choroby, lekarz może zalecić przyjmowanie leków i noszenie kompresyjnej bielizny.

Koszt

Koszt procedury może się różnić w zależności od kliniki i sprzętu wykorzystującego fale radiowe do przeprowadzenia RFE.

W nowoczesnych i wyposażonych w najnowsze kliniki sprzętowe cena zabiegu może być znacznie droższa, ale w zasadzie średni koszt zatamowania częstotliwości radiowych wynosi 59-60 tysięcy rubli na jedną kończynę.

Zalety i wady procedury

Przeprowadzanie obliteracji częstotliwości radiowej ma kilka zalet w porównaniu z innymi rodzajami minimalnie inwazyjnych procedur:

  • szybka procedura - z reguły nie trwa dłużej niż 30-40 minut;
  • technika jest mało traumatyczna, nie przewiduje ran operacyjnych, rozwój martwicy, co znacznie skraca okres rekonwalescencji;
  • nie ma potrzeby hospitalizacji;
  • wysoka wydajność, w tym kosmetyka - brak blizn, szwów i blizn.

Być może główne wady można przypisać, być może, wysokim kosztom procedury. Racjonalność jej przeprowadzenia jest konieczna do oszacowania nie tylko z punktu widzenia nakładów materiałowych, ale również z uwagi na wysoką efektywność procedury.

Ryo czy laser?

Wielu pacjentów interesuje się najlepszą procedurą leczenia żylaków - koagulacją laserową czy zanikiem fal radiowych? Do chwili obecnej lekarze aktywnie korzystają z obu metod.

Główną różnicą między RFO i laseroterapią jest minimalny wpływ czynnika ludzkiego.

Urządzenie promieniowania o częstotliwości radiowej kontroluje stopień ogrzewania ścian żylnych i liczbę obrotów, zwiększając lub zmniejszając wskaźniki we właściwym czasie.

W rezultacie eliminowane jest przegrzanie żył i uzyskuje się równomierność leczenia.

Podobnie jak podczas koagulacji laserowej, proces odbywa się pod stałą kontrolą ultrasonografii.

Wybór najlepszej metody leczenia jest zwykle przypisywany lekarzowi prowadzącemu, biorąc pod uwagę finansową zdolność pacjenta do przeprowadzenia określonej procedury.

Alternatywna metoda

Oprócz tak skutecznych i bezpiecznych procedur jak zatarcie częstotliwości radiowej i koagulacja laserowa, istnieje jeszcze mniej traumatyczna, ale bardziej niezawodna i wygodniejsza procedura - nieterminowa likwidacja żył.

Nietermiczna ablacja endoprotezowa jest wykonywana za pomocą specjalnych biocydów, jest wstrzykiwana do światła żyły, w wyniku czego następuje jej sklejanie.

Etapy postępowania:

  1. Znieczulenie małego obszaru skóry na udzie lub podudzie.
  2. Przebicie żyły, wprowadzenie cienkiego cewnika do jego wnęki.
  3. Przeprowadzenie cewnika i stopniowe wprowadzanie biobagów do jamy naczynia pod kontrolą skanera ultrasonograficznego.

Po zakończeniu zabiegu (czas trwania nie przekracza 25-30 minut) pacjent wychodzi z kliniki. W noszeniu kompresji pościel nie jest konieczne, pacjent może natychmiast po zabiegu wziąć kąpiel i opalać się. Również po tym nie ma bolesnych lub nieprzyjemnych wrażeń.

Jako doświadczenie lekarzy przeprowadzających minimalnie inwazyjne zabiegi w leczeniu żylaków, nowoczesne technologie przesunęły się daleko w przyszłość.

Teraz każdy pacjent otrzymuje szeroką gamę metod leczenia, w zależności od jego możliwości materialnych i wskazań do przeprowadzenia procedury.

Leczenie żylaków za pomocą technik małoinwazyjnych przewyższa klasyczne metody we wszystkim. Oczywiście najlepszym sposobem na uniknięcie powikłań i poważnych patologii jest zapobieganie i szybkie leczenie żylaków.

Ale jeśli leczenie zachowawcze nie przyniosło pożądanych rezultatów, - arsenał medycyny jest gotowy do zapewnienia każdej z nowoczesnych i bezpiecznych metod eliminowania objawów tej nieprzyjemnej i groźnej choroby.

Artykuły O Żylaków